Middag som imponerer: Kremet biffgryte

Dersom du har lyst å briefe litt med kokkekunsten din, imponere daten eller svigers, dette er middagen du bør servere! Jeg har utelukkende fått vanvittig bra respons på denne biffgryten, noe som kanskje ikke er overraskende dersom man ser på ingredienslisten: Smørstekt sopp, creme fraiche, fløte, storfekjøtt som har fått kokt seg mørt og rødvin. Denne er en vinner! Den er faktisk en så stor slager at dersom jeg skulle stilt opp på masterchef er dette det jeg ville servert dem;)

biff3

Til 2-3 personer trenger du:

– 400 gr storfekjøtt, type høyrygg/sosekjøtt

– 300 gr champignon

– 3 dl rødvin. Hvilken rødvin du velger vil ha et visst utslag på smaken. Jeg fikk for Pirineos Mesache, en spansk, relativt rimelig vin, som gir nydelig smak i denne gryten.

– 1 kinesisk hvitløk, finhakket

– 1 oksefond (type gele)

– 1/2 beger creme fraiche

– 1,5 dl matfløte

– vann, dersom gryten blir for tykk

– salt og nykvernet pepper

– smør til steking, masse smør, spesielt til soppen (dette er ingen gryte for de med fettskrekk;)).

– 1/2 løk, finhakket

Smørstekte grønnsaker:

– 2 paprika

– 200 gr brekkbønner

– smør

– salt & pepper

Begynn med å steke kjøttbitene brune i smør. Legg de deretter over i en gryte, som du fyller med rødvin og lar koke i minst 1,5 timer (bruker du kjøtt som er mer mørt fra før av, trenger du naturligvis ikke koke like lenge). Fyll på med vann når rødvinen har kokt for mye ned (for det kommer den nok til å gjøre etterhvert), men ikke overdriv: Rødvinen skal være redusert til ca halvparten ved slutten av koketiden.

I mellomtiden kan du steke hvitløk og løk i smør, som du deretter tilsetter gryten. Tilsett så fond og matfløte. Både creme fraice og smørstekt sopp bør tilsettes på slutten av koketiden. Er gryten litt for tynn i konsistensen på dette tidspunktet, lar du den bare koke litt lenger til den får en fin kremet konsistens.

biff4

Her servert med sellerirotmos.

Ha en strålende helg, folkens=)!

16 responses to “Middag som imponerer: Kremet biffgryte

  1. Tusen takk for svar:-) Har du forlag på en god vin som kan serveres til gryten? Skal ha julebord med familien, 14stk.

  2. Pingback: Middag som imponerer: Kremet biffgryte | Recipeseasy.com·

    • Jeg bruker én hel, kinesisk hvitløk:) Det er disse hvitløkene som ikke er delt opp i fedd. Dersom du bruker fransk hvitløk(vanlig) ville jeg kanskje brukt 2-4 (alt etter størrelsen).

  3. Skal gryten kun kokes i halvannen time? Og når i løpet av koketiden skal jeg tilsette fond og fløte?
    Skal rødvinen halveres før jeg tilsetter noen nye ingredienser?

    • Det kommer litt an på hvor store kjøttbiter du har:-) Minimum 1,5 timer. Jeg pleier koke kjøttet i rødvin helt til kjøttet er blitt mørt og så tilsette resten og bare la dette putre en liten stund. Fond kan du egentlig tilsette når som helt, men først og fremst Creme Fraiche kan skille seg så derfor venter jeg med den til helt til slutt. Fløte kan visstnok også skille seg, men det har jeg aldri opplevd, så tror den tåler noe mer koking. Dersom du skal lage en større porsjon av denne gryten ville jeg brukt mindre mengde vin: Nok til å dekke kjøttet + litt til. Dersom man bare dobler oppskriften kan den bli litt vel flytende.

  4. Hei! Denne så skikkelig god ut! Den skal jeg lage til venninne-klubb i kveld 😀 Bare et spørsmål angående fond: Skal det være utblandet fond (altså med vann), eller er det kun gele-klumpen du tilsetter?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s