Reinsdyrmedaljong med madeirasaus og gulrotpuré.

Om du er åpen for å bytte ut den tradisjonelle nyttårskalkunen er dette et veldig godt (bedre?) alternativ! Mørt reinsdyrkjøtt kombinert med en nydelig gulrotpuré og en smaksbombe av en saus gjør seg virkelig på en dag som dette (eller andre dager du har lyst å kose deg litt ekstra).

Til 4 porsjoner:

Madeirasaus

 • 4 dl oksekraft
 • 2 dl madeira
 • 2 sjalottløk
 • 2 hvitløksfedd
 • 100 gr champignon
 • 100 gr smør
 • salt og nykvernet pepper

Gulrotpuré

 • 1 kg gulrøtter
 • 1 L H-melk
 • 3-4 dl fløte
 • 100 gr smør
 • 2 ts sukker
 • salt og nykvernet pepper
 • sitronsaft

Tilbehør, garnityr og kjøtt

 • 600 gr reinsdyrmedaljong
 • 150 gr jordskokk
 • 10 sjalottløk
 • 400 gr asparges
 • smør til steking
 • rapsolje
 • salt og pepper
 • 800 gr amendinepoteter

Fremgangsmåte

Garnityr: jordskokkchips

Ønsker du å lage denne crunchy toppingen bør du gjøre det først. Vask jordskokken, skjær å tynne skiver og mariner den i en skål med 2 ss rapsolje, 2 ss vann, flaksalt og pepper. Stek på stekebrett på 150 gr til den er gyllen og sprø, omtrent 45 min.

Madeirasaus

Finhakk hvitløk, sjalottløk og sopp og surr i smør i en kasserolle på middels varme til gyllent. Tilsett oksekraft og madeira og la dette koke ned til sausen tykner (jeg pleier å sette på sausen etter jordskokkchipsen er i ovnen). Smak til med salt, pepper og litt sukker. Før servering pisker du inn smør i terninger.

Gulrotpuré

Skrell gulrøttene og hakk i skiver. Kok de møre på middels varme i H-melk. Hell av melken og mos gulrøttene med stavmikser. Tilsett så resterende ingredienser (hold av 1 dl fløte, se an konsistens), smak til med salt og pepper. Også denne kan stå og holde seg varm mens du gjør resten, så saus og gulrotpuré er noe av det jeg gjør først. Om puréen størkner noe, tilsett vann – den skal ha en fløyelsaktig, myk konsistens.

Ovnsstekte amendinepoteter

Del potetene i to, mariner i rapsolje, salt og pepper. Stek på 180 gr. i ovn til møre (ca 30-40 min). Disse kan du gjerne sette inn når gjestene kommer.

Når gjestene har ankommet, og middagen skal serveres:

Varm en stekepanne på høy varme. Tilsett olje og bruk biffene 1-2 min på hver side. Skru så ned varmen til lav varme. Tilsett så smør og noen knuste hvitløksfedd og snu litt på biffene så de tar smak. Tilsett så sjalottløker delt i to, og asparges (skjær av bunnene) og la dette surre med noen minutter. Husk nå å piske inn smøret til sausen, og du er klar. Anrett på noen forvarmede tallerkener og nyt årets middag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s