Krydder i hverdagen

Er du glad i eksotisk mat, men vegrer deg til å kjøpe inn alle 35 krydderne som skal til for èn middag? Der har jeg vært selv, og det var også derfor jeg lenge bare benyttet meg av Uncle Ben’s. Det var enkelt, raskt og smakte greit. Likevel, det er ikke til å komme unna med at hjemmelaget mat smaker mye bedre i 99% av tilfellene( og for å ikke snakke om alle hakeslepene man får når man sier at man har laget Tikka Masala fra bunnen av). Her er hvertfall min lille guide til hva du trenger for å lage både indisk, meksikansk og thai mat, mer eller mindre fra bunnen.


Bilde fra helgen, der jeg serverte Chicken Tikka Masala, ris og naan brød fra bunnen.

Krydder du sannsynligvis har fra før

Da jeg begynte å snuse på mat fra andre land, ble jeg ofte overrasket over krydderne som ble brukt, for der vi bruker muskat i fiskegratengen, nellik i appelsinen og kanel på grøten, bruker både indere og grekere disse krydderne på helt andre måter.:

– nellik brukes i korma og er også et viktig krydder i krydderblandinger som karri og garam masala(dersom du skulle få lyst å lage det selv)

– kanel brukes i f.eks indisk korma,  Biryani, Rogan Josh, gresk moussaka og kebab. Jeg ble veldig overrasket første gang jeg prøvde kanel i middagen min. Det smaker sååå godt!!

– muskat brukes i chicken tikka masala og korma blant mange andre indiske retter.

 

Krydder som kanskje må kjøpes inn

– Koriander. Malt koriander er hjørnesteinen i indisk mat og dukker ofte opp i både meksikansk og thai mat også.

– Chilipulver. Kjøper du chilipulver på innvandrerbutikk bør du være ekstremt forsiktig når du tar det i bruk. Chilipulver burde kommet med en advarsel på boksen: Start med maks 1 krm i en stoor gryte, ellers kan du risikere uspiselig sterk mat. I tillegg bør du være obs dersom du får noe pulver på fingrene; IKKE berør ansiktet etterpå, spesielt ikke øyelokkene. Det kan gjøre vondt, veldig vondt.

– kumin. Brukes i f.eks Tikka Masala, Hummus(kikertpurè), hjemmelaget tacokrydder og meksikansk kyllinggryte, bare for å vise bredden av bruksområdene:)

– Gurkemeie – Det krydderet som gir den fine gule fargen på karri. Det smaker ikke så veldig mye, men havner veldig fort på ingredienslisten på grunn av fargen den gir.

–  Bukkehornskløver. Dette krydderet bør brukes med forsiktighet, da det lit uheldig utslag på diverse kroppslukter..Likevel, en av ingrediensene i f.eks Tikka Masala.

– Garam Masala – indisk krydderblanding som er nøkkelingrediens i Tikka Masala og mange andre indiske retter.

– Tandoori masala – Hører også med i Tikka Masala og essensiell i Tandoori Chicken(overraskend nok), dersom du vil gjøre det på den lettvinte måten.

– Karriblanding: Fås både som en paste og som tørket krydderblanding. Ofte gidder man ikke stå å mekke sammen alle krydderne selv, og da kan en god karriblanding være løsningen. Jeg bruker en fra merket Rajah som smaker fantastisk. Egentlig så er vel Garam Masala også en variant av karriblanding, men, etter å ha googlet, en forenklet versjon, med mindre krydder på ingredienslisten.

 

Er alle overnevnte krydder i boks, er du godt preparert dersom du skulle få lyst på noe eksotisk en dag. Det eneste du sannsynligvis mangler er ferskvarer av dette slaget:

– Fersk ingefær. Den lille knollen er obligatorisk i mye asiatisk mat. Den lukter friskt og gir også en frisk, men sterk sitrusaktig smak til retten.

– Fersk hvitløk. Hvitløk er alltid greit å ha liggende, den er jo så anvennelig!

– Ferske chili. Gå for den norske, større varianten i begynnelsen, så kan du heller gå over til de små hissige når ganen er blitt trent opp.

 Fersk koriander. Dette er etter min mening ikke en streng nødvendighet. Det kan fort bli en dyr vane dersom det brukes ofte, da planten visner etter ca 1,5 dag…

– Limeblader. Supergodt till thai red curry.

 

Andre ting som kan være kjekt å ha stående:

– Sweet chili saus

– Soyasaus

– Kokosmelk

– Østerssaus (til f.eks thaiwoker)

– Fiskesaus (Til thai curryretter)

 

Dette er hvertfall de krydderne jeg selv sålangt har tatt i bruk, listen oppdateres etterhvert=)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s